Angående reproducerade vintageplagg

På blogg.se's förstasida finns som vanligt länkar till olika bloggar. Bloggare som kanske skrivit ett extra intressant inlägg, har bra tips och idéer eller bara är värd ett besök. I dag fanns en länk till etoiles.blogg.se. Hon verkar vara en alldeles bedårande ung dam med tjusiga klänningar, bra skriftspråk, kloka tankar och intressanta inlägg. Orsaken till varför hon hamnade på förstasidan beror på inlägget hon hade skrivit, om hemsidor du kan besöka om du tycker om vintagekläder men ogillar tanken på att någon annan har använt kläderna innan dig, eller kanske bara tycker att själva letandet är besvärligt. Då kan man nämligen köpa reproducerade vintageplagg.

Visst, det kan tyckas superhärligt att slippa rota bland högar av kläder, slippa sy in klänningar p.g.a fel storlek eller slippa den där speciella doften. Trots alla dessa bekvämligheter kan jag inte låta bli lite upprörd. Om kläderna är nyproducerade är de ju inte återanvända, inte miljövänliga längre! Då förvinner ju hälften av nöjet med det hela. Det känns alltid så bra när man vet att man gör en insats för miljön. Spela roll om någon har haft dem innan dig, det finns ju tvättmaskin för guds skull! Vet inte hur många gånger jag har hört människor som säger "Nej, jag tycker inte om secondhand. Det känns alltid som att någon har dött i kläderna" eller "Nej, gamla kläder luktar så illa". Svammel! Det kan lika gärna vara din kompis som har lämnat in kläderna och det skulle väl ändå inte kännas så äckligt?

Ingen kritik är riktad mot den fina tjejen som har skrivit inlägget om dessa hemsidor. Kritiken är riktad mot varje enskild individ. Tänk på miljön istället! Man märker snabbt hur häftigt det är med secondhand shopping. Man kan hitta de mest odrägliga plaggen och knäppaste prylarna men så finns det de där guldkornen. Det är värt allt letande, tro mig! Doften förvinner i tvätten och kläder går att sy in om de är för stora. Vad som, framför allt, gör dessa kläder så mycket värda är hantverket, kvaliten men också historien som plaggen berättar. De reproducerade vintageplaggen finns redan, fast de är äkta! Varför köpa nya kläder som ser likadana ut som de som redan väntar på dig i secondhand butikerna? Tänk på miljön istället. Går vår planet sönder tar den med oss i fallet och då kommer vi ju ändå inte kunna använda våra nya, fräscha kläder. Eller hur? Miljön i första hand. Blundar vi för verkligheten och miljöns varningssingaler kommer det till slut att bli vår egen död. Är vår egen lathet verkligen större än vår vilja att leva? En så enkel sak som att återanvända kläder kan göra skillnad.

Du kan göra skillnad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0